SIMTS UN VIENA BURGUNDIETE

07.03.2020
SIMTS UN VIENA BURGUNDIETE
SIMTS UN VIENA BURGUNDIETE

Mums, ar vīnu apmātajiem, burgundietes ir gandrīz ideālas rotaļlietas. Esat vīnmīlis/e ar noslieci uz vēsturi, piemēram? Lūdzu – veseli gadsimti preparēšanai – no agrīnās Burgundijas un Nībelungu peripetijām līdz Luija XIV galma apmātībai ar Šambertānu (Chambertin), Tomasa Džefersona dēkām ar Monrašē (Montrachet) un Merso (Meursault) baltajām burgundietēm, revolūcijai, giljotīnām un Napoleona reformu ietekmi uz vagu sadalījumu Clos de Vougeot dārza īpašnieku starpā. 

Bet varbūt Jums vairāk pie sirds ģeogrāfija? Lūdzu – atlikušo mūžu varat pavadīt, cenšoties noorientēties Cote d’Or vīnadārzu labirintos – izvietojumos un robežās, nogāžu slīpumos, kā arī māla, oļu un smilšu pareizo proporciju, lietus mililitru un saules stundu radītajās ekosistēmās jeb te-ru-ā. 

Ja ņemšanās ap vīna dārzu vēsturi un ģeogrāfiju Jūs nepavisam nesaista, ja Burgundija interesē tikai un vienīgi iespaida atstāšanai, viņai ir, ko piedāvāt. Jāatceras, piemēram, trīs burtu kombinācija DRC jeb dī-ār-sī. Jāiegaumē vismaz ducis nozīmīgāko uzvārdu, piemēram, Roulot, Ramonet, Lafon, Meo-Camuzet, Lafarge, D’Angerville, Bouchard, Dauvissat, Grivot, Parent u.c. Rūpīgi jāizvēlas īstās Burgundijas «adreses» – kaut ko ēterisku no Vosne-Romanée, šo to zīdīgu no Chambolle-Musigny vai bravūrīgāku no Gevrey-Chambertin sarkanvīnu ciemiem? Vai varbūt ko aristokrātiski elegantu no Puligny-Montrachet vai riekstani sviestainu no Mersault baltvīnu ciematiem? Vai varbūt naudas taupīšanas nolūkos izlīdzēties ar šo to no nomalēm, piemēram, Bouzeron?

Buršanās cauri pieciem simtiem Burgundijas vīna dārzu, kuru pudeles jānogaršo vai jānoliek pagrabā, ir nebeidzams orgasms. Paņemiet kalkulatoru. Pareiziniet vīna dārzus ar visiem iespējamiem īpašniekiem un kulta ražotājiem, kurus nekādā gadījumā negribēsiet laist garām, un ražas gadiem – labiem un ne tik labiem. Varu pateikt priekšā. Sanāks diezgan daudz šardonē un pino nuār. 

Tieši tāpēc, lai palīdzētu Jums labāk orientēties vienā no pasaules gardākajiem vīna reģioniem, šajā Riga Wine & Champagne pavasara sesijā aizsākam jaunu tradīciju «Simts un viena Burgundiete» jeb degustāciju ar iespēju noņemt provi simts un vienai dažādai burgundietei! Esat gatavi?

Ko piedāvāsim: Džaspera Morisa, viena no pasaules vadošajiem Burgundijas autoriem, atlasītas Latvijas tirgū pieejamas labākās simts un viena burgundiete. 101 dažādi baltvīni un sarkanvīni. No visdažādākiem dārziem un ciemiem – no Šablī līdz Makonai, no Merso līdz Puliņī un Kortonai, no Ževrē-Šambertānas līdz Volnē un Pomārai. 

Kā tas notiks: Līdzīgi kā Burbuļu parādē vai Top 100 vīnu un šefpavāru parādē, varēsiet apstaigāt visus galdus, uz kuriem izvietojušās burgundietes, nogaršot, salīdzināt, piemēram, Merso ar Puliņī vai Šablī, atrast savas Burgundijas favorītes, sev tīkamākos ražotājus un gadus. Vīnziņi rūpēsies par stāstiem un pārsteigumiem, bet restorāna Barents komanda ar Ivanu Šmigarevu priekšgalā būs sagatavojusi Burgundijai piemērotas uzkodas, kuras par simbolisku maksu varēsiet iegādāties. 
 

Kur: Restorāns Barents, Smilšu 3

Kad: 7.marts, 14.00 – 17.00

Vīni: 101 vīnus, kas būs pieejami, kā arī menu, par kuru rūpēsies Barents šefs Ivans Šmigarevs, publicēsim mūsu sociālajos tīklos pirms pasākuma. Bet varam apsolīt, ka pieejams viss Burgundijas spektrs – no vienkāršākajiem ciema vīniem līdz Grand Cru jeb augstākajai raudzei. 

SIMTS UN VIENA BURGUNDIETE